Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

АБА лига 2024/25 – почетак краја или нови почетак?

Биће боље неко виче, на папиру мртво слово, на истоку исте приче, на западу ништа ново…

Речима бесмтрног песника и великог звездаша Боре Ђорђевића  можемо најбоље описати ситуацију у регионалној кошарци.

Биће боље неко виче…

Уласком петродолара са Блиског истока у европску кошарку. На папиру (бар за сада) мртво слово. Иако су се месецима могле чути громогласне најаве о уласку КК Дубаи прво у Евролигу а затим и у Еврокуп од тога на крају не би ништа. Једина лига у коју је тек основани клуб из Емирата ушао јесте регионална АБА лига. Шта ће то донети самој лиги, сем покривених трошкова гостовања у Дубаиу и продужетка ионако пренатрпаног календара, остаје да се види.

На истоку старе приче…

Сваки од клубова са истока екс – ју простора, који АБА лига традиционално покрива, у нову сезону улази са малтене истим амбицијама као претходне. Једни сањају борбу за титулу, други теже развоју играча, трећи се надају избегавању борбе за опстанак.

На западу ништа ново…

Са изузетком Цедевита Олимпије сви остали тимови се, као и до сада, надају само и једино пуком преживљавању.

Са завршетком претходне сезоне је коначно постало јасно (ако до тада није било)  да трофеј у АБА лиги не доноси сигурно место у Евролиги. Постало је јасно и да су еврологашки услови за победника и пораженог у регионалном финалу исти тј да оба клуба морају да плате ,,друмарину“ у износу од милион евра да би добили ,,част“ да корачају магичним путевима Евролиге. Након избијања из руку штиха у виду реченице ,,само преко АБА у Евролигу“ из регионалног такмичења допиру гласови да смо, након летошњег уласка клуба са Блиског истока у лигу, на ивици благостања које ће уследити. Као неко ко о благостању које само што није слуша целога живота морам признати да сам изузетно скептичан. Зато, док у регионалној кошарци не потече мед и млеко, све то остаје само празна прича и мртво слово на папиру.

Што се клубова учесника АБА лиге тиче – сви су ту. Након што смо у сред беспоштедне борбе за опстанак током претходне сезоне, коло – два пре краја, сазнали да одлуком лиге из ње не испада нико било је јасно да више ништа није јасно. Током свих ових година трајања АБА лиге више пута се десило да тим који испадне из ње на волшебан начин у њој и опстане. Својеврсна традиција је овога пута ишла на руку екипи Крке из Новога Места. Списак учесника регионалног такмичења је допуњен освајачем АБА 2 лиге, суботичким Спартаком, као и већ споменутом екипом Дубаиа.

Црвена звезда је током лета задржала  све носиоце игре из претходне сезоне. Тим је надограђен искусним играчима од којих су неки и раније са успехом носили црвено бели дрес.

Одласци: Никола Топић, Адам Ханга, Мајк Тоби, Фреди Гилеспи, Џавонте Смарт, Треј Томпкинс, Стефан Лазаревић.

Доласци: Ајзеа Кенан, Коди Милер Мекинтајер, Никола Калинић, Урош Плавшић, Мајк Даум, Огњен Добрић.

Тренутни састав: Коди Милер Мекинтајер, Милош Теодосић, Јаго Дос Сантос, Ајзеа Кенан, Немања Недовић, Огњен Добрић, Бранко Лазић, Никола Калинић, Рокас Гиедраитис, Дејан Давидовац, Мајк Даум, Далибор Илић, Џоел Боломбој, Лука Митровић, Урош Плавшић.

Тренер: Јанис Сферопулос

Сходно саставу Црвена звезда у нову сезону улази са високим амбицијама како у регионалном такмичењу тако и у Евролиги где се очекује коначан искорак. Током лета се активно радило на повратку Филипа Петрушева али до њега на крају није дошло. Да ли ће у ,,фамозној доселекцији“  црвено – бели посегнути за неким другим решењем на позицији четири остаје да се види.

Уочи почетка регионалне лиге тиче може се мирне душе рећи да је Црвена звезда први фаворит за титулу. Континуитет састава је задржан а тим је додатно појачан играчима који знају како се игра за трофеје. За разлику од претходног пута када су црвено – бели тријумфално завршили сезону против екипе Жељка Обрадовића овај пут је задржан тренер као и комплетан стручни штаб. Све то екипу Црвене звезде уочи почетка такмичења ставља у позицију фаворита.

Што се Партизана тиче, након дебакла у финишу сезоне (популарна метла у финалу) оштрица мача се окренула ка играчима а не ка стручном штабу (очекивано) тако да је промењен малтене цео састав. Као ,,последњи Мохиканац“ у екипи је остао Балша Копривица. Нова екипа је очигледно селектирана да игра нешто другачију, физикалнију кошарку. За разлику од претходних сезона у саставу има и класичног плејмејкера оличеног у лику Карлика Џонса. Лундберг ће уз Џонса бити играч који узима шутеве када се ломи, Тајрик Џонс ће донети физичку снагу у рекету, Бонга и Нилиткина као  играчи који могу преузимати од 1-4 стабилност у одбрани… Генерално гледано  Партизан је највећа непознаница уочи нове сезоне јер, док утакмице не крену, нико не може са сигурношћу тврдити како ће се ова екипа уклопити.

Будућност је, уз Црвену звезду, гледајући саставе иу претходне сезоне једина задржала одређени континуитет и извршила надоградњу. Тим из Подгорице, којег са клупе предводи студиозан и озбиљан тренер у регионалним оквирима Андреј Жакељ, макар у теорији делује као једини који је способан да се умеша у борбу за прва два места на табели током лигашког дела сезоне. Продужетак уговора са Ферелом и Мегијем, уз одређена појачања која су стигла,  говоре о озбиљности клуба из Подгорице.

Цедевита Олимпија је после још једне сезоне за заборав посегнула за занимљивим решењем за позицију спортског директора. У Љубљану је стигао Чечу Мулеро који је претходно 19 година радио у Валенсији на разним позицијама. Након њега на клупу је стигао тренер  Звездан Митровић, освајач Еврокупа са екипом Монака 2021. Чини се да је клуб из Љубљане на почетку новог циклуса и да ће прилику за искорак пре свега тражити у Еврокупу. За очекивати је да лидер екипе и у новој сезони остане Јака Блажић.

Мега у нову сезону улази са до сада никада млађом екипом. Стефан Миљеновић, вероватно играч који је био пројектовани вођа Меге за ову сезону, због теже повреде пропустиће неколико месеци те је на тренеру Бараћу да процени коме у његовом одсуству дати кључеве екипе. Кандидата за играчки искорак, бар кад је екипа Меге у питању, увек има.

Дуаби у своју премијерну сезону улази са искусном абалигашком поставом обзиром да у саставу има тренера и седморицу играча који су већ наступали у АБА лиги. Свакако највеће име које је појачало Дубаи овог лета је Давис Бертанс. Уз њега, као пројектоване вође екипе се издвајају Ајзеа Тејлор, Клемен Препелић и Нејт Мејсон. Екипа има квалитет за плеј оф, можда и за предност домаћег терену у  првом кругу плеј офа. Ипак, обзиром на то да ће убедљиво највише пропутовати као и то да је Дубаи клуб и повоју тешко је  у дебитантској сезони од очекивати нешто више од евентаулног полуфинала.

ФМП је такође променио екипу током лета. Као кључна појачања, онако на прву лопту, издвајају се повратници Данило Тасић и Стефан Лазаревић као и прошлосезонски МВП АБА 2 лиге Филип Барна. Обзиром да ће ове сезоне наступати и у ФИБА Лиги Шампиона у ФМП-у су додатно проширили ротацију. Тројица плејмејкера (Новак, Ребец, Робертс) су остали у тиму што је добра ствар у смислу континуитета са позиције организације игре. Бековска линија им је  доста висока (сви око 2 метра) и широка у смислу ротације. У рекету имају искуство (Кузмић, Тасић), шут са позиције 4 (Томашевић) и младост (Гашић, Станојевић). Видећемо да ли ће две утакмице недељно пореметити екипу ФМП-а али реалност за екипу Саше Никитовића што се АБА лиге тиче је пламан у плеј оф.

Спартак, шампион АБА 2 лиге, у сезону улази са високим амбицијама. Искусна екипа предвођена  искусним тренером Владом Јовановићем са пуним правом може да очекује борбу за плеј оф. Тим је умногоме промењен а оно што можда и највише чуди је одлазак рођеног Суботичанина и МВП-ја АБА 2 Филипа Барне из Спартака у ФМП. Ипак, екипа је јача него прошле сезоне . Током лета стигли су Данило Николић, Стеван Момиров, Душан Милетић и Матеј Рудан, сви добро позната лица у АБА  оквирима. Тим је такође појачан  тројицом американаца (Кин, Болтон, Даниелс) те ће се, ако се и они покажу као погодак, сасвим извесно борити за плеј оф.

Борац у нову сезону улази са жељом да избегне борбу за опстанак. Немогућност клуба из Чачка да финансијски испрати конкуренцију огледа се у томе да малтене сваке сезоне играчи који одскоче напусте Борац. Од појачања издвајају се имена Литванаца Фурманавичиуса и Валинскаса (екс ФМП), старих знанаца Марка Јошила и Ђорђа Гагића као и  повратника Дианте Болдвина. Бивши центар ФМП-а Марко Павићевић ће у Чачку тражити своју шансу за већу минутажу. Тим је допуњен Мајком Смитом (плејмејкер) и неколицином бивших јуниора  клуба из Чачка које предводи Ђорђе Ћурчић.

Оно што је проблем за српске клубове у АБА лиги је чињеница да ако још један клуб из Србије кроз АБА 2 лигу избори пласман у елиту он игра бараж за улазак у АБА лигу са најслабије пласираним срским тимом у актуелној сезони. Зато је пред домаћим клубовима двостуки задатак – да остваре што бољи пласман на табели и да при томе испод себе оставе бар један клуб из Србије. У теорији, може се десити да у лиги од 16 тимова клубови из Србије заузму првих шест места и да бараж за опстанак са рецимо Војводином (која је велики фаворит АБА 2 лиге) уместо клуба који заврши као 15. на табели игра онај који је био на месту број 6. Могуће је у истој сезони играти плеј оф  а затим се борити за опстанак. Још један парадокс АБА лиге којег вероватно нема нигде другде на свету.

Игокеа се одлучила да у новој сезони место на клупи уступи Ненаду Стефановићу. Сигурно један од најталентованијих српских тренера имаће тежак задатак да од екипе коју је током лета појачало чак 10 нових играча створи хомогену целину. Обзиром да ће уз АБА лигу клуб из Републике Српске наступати и у ФИБА Лиги Шампиона екипа је припреме почела доста рано. Ако је судити по првом колу и победи на гостовању у Сплиту, спровела их је успешно.  Што се састава тиче за очекивати је да вођа на терену буде плејмејкер Брајс Џонс који је управо под вођством Ненада Стефановића у ФМП-у одиграо сезону живота. Оно што радује сваког искреног љубитеља игре под обручима је и повратак Борише Симанића на терен. Након  стравичне повреде на СП у Манили и више од годину дана паузе Бориша се успешно вратио на паркет. У своје име а верујем и у име врликог броја вас који ово читате, Бориши могу да пожелим да га здравље и срећа прати а за добре партије на терену ће се, сигуран сам, он сам већ побринути.

Остатак лиге тешко да ће се борити за позицију на табели која води у плеф оф. Превасходна жеља ће бити да се избегне борба за опстанак. Жеља која ће вероватно бити услишена захваљујући ситуацији у којој се налази Морнар за кога је било неизвесно да ли ће уопште почети сезону. Сплит и Задар ће водити неку своју борбу за примат у оквиру Хрватске, Цибона ће покушати да изгура некако још једну сезону, Студентски центар ће и даље бити окренут стварању играча… Крка, која је волшебно остала у лиги, ће једним оком пратити ситуацију у Бару јер састав који она има  на први поглед не улива пуно поверења.

Пред нама је још једна сезона регионалне АБА лиге. Да ли ће она бити почетак краја или нови почетак остаје да се види. Гласови који се могу чути, пре свега из Србије, могу бити индикативни. Нарочито их треба узети у обзир када се зна да већина новца којим се лига финансира тј ТВ права и  насловни спонзор такође долазе из Србије. Из саме лиге се улазак Дубаиа најављује као велика шанса за економски искорак. Шта ће од свега тога бити, видећемо…

Што се самог терена тиче – надајмо се да ће коначан епилог бити исти као и претходне сезоне. Да негде у мају, јуну следеће године ,,свуда грми около, наша Звезда прва поново…“

 

 

 

 

Повезане вести

Leave a Comment