Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуКошаркаНајновије

Човић за „objektiv.rs“: „Сви би преко мог имена и пљувачине по мени да правe рејтинг међу својим навијачима“

Небојша Човић је ексклузивно за портал „objektiv.rs“ говорио о компликацијама око АБА лиге, свим проблемима око спорта и пандемије коронавируса, али и сукобу са првим човеком КК Партизан НИС, Остојом Мијаиловићем

Чини се да екипа Звезде полако улази у форму, коцкице се полако слажу и према приказаној игри имаће велике шансе за пласман у топ 8, наравно ако их заобиђу повреде и коронавирус.

– “Звезда из утакмице у утакмицу игра све сигурније имајући у виду да је неколико играча дошло касније, за сваког играча који дође накнадно потребно је одређено време да га уклопите у структуру и у хемију екипе. Мислим да ћемо из утакмице у утакмицу, како сезона буде пролазила, бити све хомогенији и да ћемо доћи до одређеног квалитета. Звезда је у Лиону одиграла у оба смера добро, у одбрани и у нападу, видела се тимска игра, видео се квалитет, видео се карактер, и оно што смо и желели изузетно добро вођење екипе од стране Саше Обрадовића.”

Да ли сте задовољни радом Саше Обрадовића и досадашњим резултатима?

– “Изузетно сам задовољан радом Саше Обрадовића и целог стручног штаба, али и менаџмента Црвене звезде. Ово су тешка и специфична времена, нико није имао искуство до сада на овако време. Екипа је до сада тестирана 14 пута, на срећу и да не призивам зло, ниједан кошаркаш или члан стручног штаба није био позитиван. Не радимо само ПЦР тест, већ радимо и анализу крви на антитела. Мере се максимално поштују, што се тиче Црвене звезде утегнуте су до максимума дисциплине коју прописује струка.”

Смрт Милета Лисице?

– “Отишао је један сјајан човек и један сјајан играч. Миле је требало да дође на један јубилеј када смо делили признања играчима који имају преко 100 наступа за Црвену звезду, међутим, тада није дошао јер је имао одређене проблеме са ногама. Наиме, он је пре 10 година почео да кубури са једним проблемом који се зове емболија плућа. Жалосно је то што се догодило у контакту смо са породицом, спремни смо да помогнемо и урадимо све… Изузетно ми је драго да је Саша Обрадовић целу утакмицу и победу Звезде над АСВЕЛ-ом посветио нашем драгом пријатељу и другу Милету Лисици.”

Евролига и „А“ лиценца?

– “АБА лиги је пре две године истекао уговор који је имала потписан са Евролигом, слабо се радило у менаџменту АБА лиге, што показују и случајеви које имамо у оквиру регионалне лиге. Тако да смо остали као регионална АБА лига на вајлд карду. Да би добили дугогодишњу могућност наступа у Евролиги треба испунити одређене критеријуме, ми те критеријуме испуњавамо у смислу навијача, организације, али ми у региону не испуњавамо критеријуме до краја када су финансије у питању. Наши буџети су нижи, не мислим само на Звезду, мислим на све клубове у региону који се током сезоне сусрећу са одређеним финансијским изазовима, тако да све то Евролига проучава и анализира. Сада је и горе због короне, видећемо у наредном периоду, мислим да регион заслужује не само једно место, него чак и два места. Такође, треба гледати још један критеријум са становишта Евролиге, а то је колико ми тржиште покривамо, јер је Евролига постављена као приватна компанија која гледа профит, а профит је заснован на тржишту.”

Компликације око правне ситуације АБА лига, друшвени уговор регионалне лиге и проблеми који су настали?

– “Рачун АБА лиге је угашен. Угашен је зато што структура власништва није постављена онако како треба. Да не би било забуне јер има пуно лажи и замена теза, не функционишем тако да се упуштам у блато или у неко пљување, свако сваког може да пљује и да гурне у блато, то је очигледно производ ових времена. Када дођемо на простор чињеница онда је много лакше расправљати. Ми смо формирали ову АБА лигу као јавно трговачко друштво у Загребу у јулу месецу 2015. године са одређених 12 клубова, међу којима су се налазили Металац из Ваљева, МЗТ и Цедевита и Олимпија. То је био основи друштвени уговор који је потписан по законима Републике Хрватске. По том уговору је предвиђено председништво које се сваке године по ротацијском ситему мења, а систем ротације је заснован на абецеди с`тим да из једне државе не могу да буду два члана у Председништву. Почетак је припао Будућности, господину Бокану као председавајућем, први потпредседник је био господин Вебер из Цедевите, ја сам био други потпредседник испред Црвене звезде. То је сезона 2015/16 и одмах у тој сезони није извршена исправка друштвеног уговора. Можда није било ни потребно, али ја мислим да јесте било потребно да се направи исправка јер АБА лига је у друштвеном уговору констатовала да Скупштину лиге чини 12 клубова, односно њихови представници, а већ у тој сезони имали смо 14 клубова, придружили смо тада Тајфун и Сутјеску из Никшића. такве су биле околности. Када се завршила та сезона ушли смо у сезону 2016/17 када је председавање преузео Вебер, ја сам био први потпредседник, а господин Додик из Игокее други потпредседник. Тада смо морали да променимо друштвени уговор и да у друштвени уговор као овлашћена лица са неограниченим овлашћењима именујемо Вебера, мене и Игора Додика, то није спроведено (ротацијски систем, један испада, један се додаје по абецедном реду назива клубова, Вебер и Човић остају за сезону 15/16 додаје се Додик уместо Бокана, следеће 16/17 испада Вебер итд.).
Друштвени уговор је предвиђао да онај клуб који испада из лиге има обавезу да пренесе своје уделе оном клубу који улази у лигу, то је некада био систем и у Евролиги. Преко тога се прешло, а клубови су се крунили, наиме, испадали су, нису могли ни да дају члана Скупштине. Дошли смо у сезону 2017/18 за време мог председавања, у тој сезони је урађено доста нових ствари, прво подигнут је буџет који је био око 2 милиона евра, који се покрива из ТВ права која плаћа не директно, али индиректно Арена, која је власништво Телекома, која је 100 одсто јавно предузеће и где се ради о нашим, српским парама, новцем наших пореских обавезника. Ја сам био председник (од 1. јула 2017. до 30. јуна 2018.), потпредседник је био Додик, а други потпредседник је био Домагој Чавловић из Цибоне. У тој сезони смо ми формирали другу АБА лигу што је такође захтевало промене друштвеног уговора, али и Супер Куп који је такође захтевао промене друштвеног уговора, односно да се уведе у нови. Формирана је и јуниорска варијанта лиге уз промене клубова у друштвеном уговору. Тада је директор лиге био Крешимир Новосел који је изабран негде у септембру 2015. године и који никада своју прокуру за управљање рачуном није регистровао код надлежног државног органа у Хрватској. У тој сезони је одржан низ састанака (Седнице Председништва одржане 30.08.2017, 26.10.2017, 17.01.2018, 27.01.2018, 28.02.2018, 04.04.2018 и 19.04.2018.) на којима је констатовано (сваки пут) да друштвени уговор треба да се мења.
Инсистирано је да директор лиге Крешимир Новосел, уз помоћ госпође Маје Бубало која је радила правне послове за АБА лигу, да се изврше промене у власништву у оквиру друштвеног уговора, имајући у виду да су неки клубови испали из АБА лиге, а неки ушли у АБА лигу.
Госпођа Бубало је то пробала да уради, направила је нови друштвени уговор, тај уговор су потписали сви клубови, међу којима је Партизан и пробала је да га преда 10. јула 2017. године. Структуру тадашње лиге је чинила Будућност, Цедевита, Цибона, Звезда, Игокеа, ФМП, Мега Визура, Морнар Бар, Олимпија, МЗТ, Партизан и Задар. То није спроведено. Дошли смо до 3. јануара 2020. године. Они који причају о томе, а то је Остоја Мијаиловић, да нашу тужбу повезују са утакмицом коју нисмо одиграли са Будућношћу, једноставно не причају истину.
Тог 3. јануара 2020. године одржали смо Скупштину у Загребу где је Звезда изашла са свим овим подацима, на које смо указивали и раније. АБА лига је сезону 2019/2020 почела без менаџмента, Новоселу није продужен мандат, исто се односило и на спортског директора Жарка Чабаркапу. Ми смо рекли да не можемо да функционишемо без менаџмената, да наша документација није уређена, у нашем друштвеном уговору чак није ни промењено седиште лиге од 2015. године, а онда смо питали где се налази документација. Документација АБА лиге се није налазила у канцеларијама регионалне лиге. На инсистирање добили смо информацију да се документација налази код Маје Бубало која није запосленик АБА лиге. Након тога је прошло 20 дана и ништа није урађено. Значи то нема никакве везе са утакмицом са Будућношћу која треба да се игра 30. децембра.
На ту утакмицу Звезда није отишла, из разлога што су наши државни органи дали процену Звезди да неће бити безбедна у Подгорици. Државни органи Црне Горе са господином Вељовићем на челу (шеф полиције), који нам је пљувао играче, је рекао да ће Звезда бити безбедна. Ми смо српски клуб, не могу да верујем туђим безбедносним службама, зато нисмо отишли и никада није донета одлука ниједног органа АБА лиге да је требало да одемо или не. Лига је касније отказана следом одлука Евролиге. Јавно трговачко друштво је ортачко друштво, ми нашом имовином одговарамо за све што се дешава у АБА лиги, ја то не желим Звезди да се деси. Ми смо 3. фебруара поднели тужбу у Загребу због правно неуређене документације. Ни данас немамо легитимно изабраног директора АБА лиге. Ово што ради господин Војновић свака му част, он то ради на неко лично поверење. Немамо органе и нико не би угасио рачун да имамо директора. Следи Скупштина 27. маја када смо поново расправљали о томе и договорили се да се направи извансудска нагодба, у међувремену је Чавловић и Председништво је ангажовало адвоката који је добио једногласну подршку да се направи извансудско поравњање. Рок је био 60 дана. На тој Скупштини је и гласано да се лига (сезона 19/20) не настави (9 клубова било за), јер су распустили тимове. Договорили смо се да у сезони 20/21 имамо 14 клубова, рачунајући да улази Борац из Чачка и да улази Сплит.
Звезда је гласала за то, Партизан је био против, што је доста нејасно имајући у виду да Остоја долази из близине Чачка. Он ће вероватно рећи да то није тако, а ми имамо видео записе, све Скупштине се снимају.
Тада је председник КК Партизан ушао у највећу фрустрацију јер је од почетка причао да је Партизан први и да му треба признати прво место у АБА лиги. У тим тренуцима је и донесена одлука да како се буде понашала Евролига тако ћемо се и ми понашати, односно АБА лига. Разумем ту фрустрацију, али ја се сигурно не бих понашао као он да је Звезда била у таквој ситуацији.
Из те фрустрације произилази даља проблематика и даљи проблеми. Појављује се прича око сукоба интереса, али идемо на то да се спроведе извансудска нагодба. Мора да се тачно спроведе Председништво, председавање у сезони 20/21 припада ФМП-у, први потпредседник је из Морнара, а други је из Задра.
Испред ФМП-а је господин Тошковић који јесте мој пријатељ, јесте таст мог сина, стицајем несретних околности је стигао на место председника ФМП-а, и то као привремено решење, јер је тадашњи председник који је две сезоне био у Председништву и нико ништа није рекао, у октобру месецу 2019. умро. Пао је на послу, био је у коми два месеца и умро. У том тренутку је ушао Тошковић који јесте радио у Црвеној звезди, није то тајна. Он је радио у Звезди на нормативним актима формирања АБА лиге 2015. године са адвокатом господина Бокана, са адвокатима из Атлантик групе, Мајом Бубало и осталим људима, они су тада правили правне акте уз помоћ мене, Бокана, Тедеског и Вебера.
Ствар није проста. Неко је ту направио причу како је Тошковић постао председавајући, изашло се у јавност са низом бљувотина… Па ја сам отац Филипа Човића, председавао сам АБА лигом и у чему је проблем? Када се погледа задњих 5-6 година, па какве сам увреде претрпео, и ја и моја породица у мечевима који игра Звезда и Партизан, па чак и ФМП и Партизан. Јесмо ли ми некога вређали? То је чиста фрустрација и чиста завист у смислу свега тога да би се подметале одређене игре. У том вансудском поравнању договорено је МЗТ пренесе удео на Приморску, да Металац из Ваљева, ког нема 4-5 сезона, пренесе уделе на ФМП, то се плаћа том клуб око 100 евра, и да се разреши проблем Цедевита Олимпије. Били смо условљавани и од ФИБА, да се не заборави, АБА лигу ФИБА не признаје. Одлуке за извансудску нагодбу су једногласно донете али то није спроведено на Скупштини 27. маја, на Скупштини 16. јула и 23. јула. Све је било једногласно, а гласао је лично Остоја, и сада ви то не спроводите, а онда размишљате из дана у дан како то да саплетете, па ће онда направити причу око Филиповог таста.”


Да ли Партизан опструише рад АБА лиге?

– “Истекао је рок за нагодбу. У октобру 2017. године је направљен редослед председавања клубова АБА лиге који је усвојен на скупштини АБА лиге, који каже да у сезони 18/19 председава Игокеа, Цибона, ФМП, у сезони 19/20 Цибона, ФМП, Морнар, а у сезони 20/21 ФМП, Морнар, Олимпија. Што Партизан тада није иступио из лиге раније, јер је ФМП већ две сезоне у Председништву које не може бог зна шта да уради. Преноси удела су извршени и оверени су код нотара, да би тако оверени били убачени у државни регистар, дигитални регистар Републике Хрватске, морате да имате потписана пуномоћја представника сваког клуба, а Партизан то није хтео да потпише. Домагој је заказао Скупштину све смо се били договорили како ћемо да урадимо, да би дан пре Скупштине Партизан изашао са саопштењем којим опет уцењује, тада је Домагој отказао Скупштину. Онда је Драган Бокан направио састанак у термину Скупштине, под тим тачкама о којима је требало да се расправља. Поподне је звао мене, питао да ли хоће Звезда да учествује. Ми нисмо хтели да учествујемо на неком радном договору, знамо шта треба да се спроведе. Хтели смо да у накнадним договорима учествује и Цибона, због моралних разлога. Замолио сам Бокана да назове Домагоја, да се у разговор укључим и ја, ако је потребна моја помоћ како би убедили Домагоја. И тада смо се све договорили и ујутро смо се укључили на Скупштину. Тај договор је на скупштини био потпуно разваљен и тада смо одлучили да из Скупштине иступимо Звезда, Цибона…“

Остоја Мијаиловић прети тужбом, помиње се и полиграф… чини се да сукоб у АБА лиги неће бити решен у скорије време?

– “Што се тиче тужби, полиграфа и осталих ствари ја сам на располагању. Гледао сам изјаве, интервју и отворено писмо, оно говори о варијанти када га погледам одмах га бацим у смеће, јер то нема никаквог садржаја, нити ме брине све то о чему причају, полиграфи и остале ствари. Ја то нећу радити преко медија није то ријалити, знам да господин воли ријалити и воли блато. Око Ђинђића може да пита доскорашњег шефа Вељу Илића, око Косова има државне органе. Поносим се свим својим радом у јавном животу. Дајте чињенице, ту су бруталне лажи и приче око моје супруге, моје ћерке, сина…”

Сматрате да се из КК Партизан оркестрирају напади на вашу породицу?

– “Наравно. То перманентно раде, имате доказе на свакој утакмици, а имате и друге доказе, али о томе ћемо причати тамо где треба да причамо. Немам ја никакав страх, то је покушај манипулације и додворавања Партизановим навијачима. Нисам крив за њихове грешке и пропусте.”

Решење проблема у АБА лиги?

– “Да би АБА лига профункционисала, Партизан мора да потпише пуномоћје. Када потпишу пуномоћје, АБА лига може одмах да профункционише. Поставља се Председништво, мења друштвени уговор, отвара рачун, иде се у фазу преобликовања, трансформације АБА лиге у друштво са ограниченом одговорношћу. Што се тиче сукоба интереса Звезда је дала предлог како треба све то да изгледа. ФМП је два пута био првак АБА лиге, није он правни следбеник него спортски, а њих највише боли како се Црвена звезда спасла од стечаја 2011. године. То је урађено све по закону што се може проверити. Није се правила фузија са Звездом, него се правила франшиза и све у складу са законом, а сва рочишта су била јавна, где су сви повериоци дошли и гласали. Што се тиче садашњег ФМП-а… он се спортски пласирао у АБА лигу.”

Кружи прича се да сте имали одређени договор са Остојом Мијаиловићем, а због историје бављења кошарком изгледало као састанак “тројице Партизановаца”?

– “Постојао је разговор са Остојом Мијаиловићем, нећу помињати име сведока, он је велики мој пријатељ и није присталица Звезде, није играо за црвено-беле, чак напротив, ни ја нисам играо за Звезду у млађим категоријама, осам година сам био у Партизану иако нисам навијао за Партизан.
Био је састанак у Арени, где смо нормално разговарали као људи, али чини ми се некако да код Остоје постоје нека оптерећења људи око њега којима сам ја мисаона именица у целом њиховом животу, који га стално пумпају. Тада смо се договорили просту ствар какви су интереси и да све буде регуларно. Шта би била АБА лига без Звезде и Партизана? После два дана од тог разговора где смо рекли да се нећемо више јавно “експонирати”, све проблеме решаваћемо телефоном па ћемо да решимо, доживео сам напад. Назвао сам другара који нас је спојио и рекао му: Молим те, види ово? Ово нема смисла! То се дешава на јесен 2019. године. Зато сам и дао изјаву да Остоја носи моју слику у новчанику.”


Атмосфера је кулминирала пре неколико дана у јутарњем програму када сте споменули хаварисане аутомобиле пуне дроге и куповину осигуравајућих друштава?

– “Нисам ја то измислио. Можете да проверите на интернету ко је то писао, ја сам то прочитао, имам право да кажем оно што сам прочитао. Купио ауто, украо ауто… ја то нисам причао, прочитао сам, а што се тиче расклапања аутомобила исто имам право да кажем да сам то прочитао и шта сам видео, а материјала за то имате колико год хоћете. Када сам помињао задњи део око дроге… само погледајте „Пинк“, када сам ја изашао ко је дошао у емисију и о чему су ти људи причали.”

Да ли сте мислили на заплену око 628 килограма сканка у Аранђеловцу пре неколико дана?

– “Ја сам најавио те људе у емисији који су дошли после мене.”

Прилично директно повезивање са Остојом Мијаиловићем власником Бритиш Моторса? Како је настао Бритиш Моторс?

– “Дајте да видимо, шта је ту проблем. Да видимо које су тужбе биле, како је настао проблем око знака, то све има у медијима. То ништа није тајна.”

Претпоставља се да је због хаварисаних аутомобила пуних дроге Остоја Мијаиловић и најавио тужбу против вас? Питаће вас на суду да ли имате доказе?

– “Његово право, када ме то буду питали на суду биће пријатно изненађени.”

Да ли је председник КК Партизан већ поднео тужбу?

– “Није. Његово је право као и сваког другог грађанина да се тиме бави и да ради оно што је најавио. Само нека ради ја немам никакав страх. Нисам у јавном животу од јуче. Ништа ми није поклоњено почев од мог образовања, па на даље. Не спадам у групу људи који када износе нешто у јавност иза тога не стоје чињенице и одређени докази. Немам никакву бригу око свега што се сада преплиће и дешава.”

И раније сте имали сукобе са људима из Партизана, тачније са Душком Вујошевићем, ко је “тежи противник” од њих двојице?

– “Они се изгледа се сви лепе на мене, сви би преко мог имена и презимена и пљувачине по мени да правe рејтинг међу својим навијачима.”

Вујошевић је некако био озбиљнији противник на терену?

– “Душко и ја се знамо од своје 11, 12 године пошто смо заједно били у Партизану, прошли смо то што смо прошли, онда смо ушли у те сукобе, мада је Остоја рекао када је долазио у Партизан да је Душко крив за стање које је затекао у Партизану. Али то не бих мерио… то је нешто што чујете видите и баците у кош. Ако се бавите јавним животом у Србији треба да будете спремни за већи степен нелагоде, блата, пљувања, ако сте још у јавном животу, а још сте и успешни онда треба да имате јако добре органе за варење.”

Да ли после свега постоји могућност да постигнете било какав договор са Остојом Мијаиловићем?

– “Ја годинама причам да Звезда и Партизан у кошарци, а и у свим другим спортовима у Србији, треба да нађу заједнички језик око тачака које су од општег интереса.”

Да ли сукоб Звезде и Партизана може да ескалира?

– “Мислим да не може да буде горе од онога што је сад, и без овог сукоба. Нажалост, догађају се такве ствари.”

Да ли су односи Звезде и Партизана тренутно на најнижој тачки?

– “Не мислим да је то донела кошарка, мало доприноси, али мислим да фудбал страшно доприноси. Не свиђа ми се кључни манир Партизана да за све сопствене промашаје и грешке одмах окриве Звезду. И то некако постаје манир у свим спортовима. То ми се не свиђа. Да вам искрено кажем нека они заробе Партизан како рекоше као што сам ја заробио Звезду 10 година. За 10 година 15 трофеја, па заробите и ви. Не пада ми напамет да се упуштам у приватизацију у спорту. Те информације, муљање и спиновање у медијима не доприносе да се односи стабилизују.”

Да ли очекујете да ће се променити “ситуација” у Морачи када београдски вечити гостују Будућности пошто се и власт променила у Црној Гори?

– “Они рекоше да само када дође Звезда је хаос, а када гостује Партизан то су пријатељски односи, то баш и нисам разумео. Нисам разумео ни да ФМП никад није победио Звезду, и какав је то аргумент? Цибона никада није победила Партизан задњих 10 година, јел то зато што је Партизан основан у Загребу. У Подгорици је све било политички и време је показало да су наши надлежни државни безбедносни органи потпуно били у праву. Шта се све догађало у Црној Гори и шта се на крају догодило? Видећемо шта ће се дешавати, ја немам никакав непријатељски однос. Бићу непријатељ ономе ко ми стално вређа породицу.”

Ко би победио у баскету 1 на 1 са Остојом?

– “Ја не знам да играм фудбал”

“Бабл” у Евролиги, наставак или прекид?

– “Руководство Евролиге ће гурати сезону по сваку цену, мислим да је то исправан приступ, али се плашим нечега што се сада нама догађа, а то су играчи који су имали позитиван ПЦР тест, па негативан, после је неопходно да се спроведу сви прегледи како се не би којим случајем десило нешто штосе десило несрећном Мајклу Оџу. Само негативан ПЦР није довољан.”

Недостатак публике?

– “Јако нам је отежан трансфер. Имамо огромне губитке јер нема публике, свака наша утакмица у Пиониру би нам донела око 100-150 хиљада евра, таква утакмица у Арени би нам донела 200, 250, а можда и 300 хиљада евра. Морамо да идемо чартер летовима, а то кошта, цифра је преко 40.000 евра. Дупло коло Милано-Барселона нема редовног лета, коштаће нас. Врло сам захвалан председнику државе и људима из Владе. Председник државе баш разуме одређене проблеме и не само када је кошарка у питању. Плашим се да без помоћи државе нећемо моћи.”

Трошкови тестова за корону, колики су издаци Звезде?

– “Цена је 6.000 динара по једном човеку, када тестирамо углавном буде 25 кошаркаша то је 150.000 динара. До сада смо се тестирали 14-15 пут, али да будемо искрени Министарство омладине и спорта су направили приступ да одређени клубови у Батуту имају бесплатно тестирање, а то је задња 3-4 пута.”

Да ли постоји варијанта да се АБА лига игра у “баблу”?

– “Господин Милија Војиновић је направио “бабл” систем за другу АБА лигу, то је пилот варијанта, да видимо за сваки случај да ли то може. Честитам му на свему ономе што је урадио. То је резервна варијанта за не дај боже.”

(извор/фото: objektiv.rs)
https://objektiv.rs/vest/390087/covic-za-objektiv-o-ostojinoj-drogi-nisam-izmislio-kada-me-to-budu-pitali-na-sudu-bice-iznenadjeni/

Повезане вести

2 comments

Gogi нов 15, 2020 at 16:32

Zgazi ih Covke!

Reply
Марко нов 14, 2020 at 16:21

Саопштења и говоре оној полуписменој будали из Прислонице код Чачка пише онај говнар Тегелтија! Удри их Небојша

Reply

Leave a Comment