Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Упознајте Звездиног ривала – Барселона

У овом серијалу представићемо вам свих осам ривала које смо добили на жребу у Монаку када је реч о Лиги шампиона, а први у низу је шпанска Барселона са којом ћемо одмерити снаге 6. новембра у 21 час.

‍Барселона је основана давне 1899. године. Спадају у одабрану групу клубова из европских лига који су успели да освоје „триплу“ круну у једној сезони. Клуб из Каталоније у својим витринама има: 27 трофеја првака Шпаније, 31 трофеј Купа Шпаније, пет трофеја Лиге шампиона, три трофеја клупског Светског првенства, пет Суперкупова Европе, четири трофеја Купа победника купова, 17 трофеја шпанског Суперкупа, девет Купова Каталоније и три Купа међуградских сајмова.

Кроз историју се Звезда већ састајала са Барселоном чак девет пута. Пет мечева је одиграно у оквиру Купа победника купова, садашње Лиге Европе, док су преостале утакмице одигране у Купуевропских шампиона, данас познатијем такмичењу као Лига шампиона. Црвена звезда је победила на две утакмице, једна је одиграна нерешено, док је Барселона славила шест пута. Наш клуб је најуспешнији против каталонског клуба био у сезони 1962/63, кад је славио чак два пута. У првој утакмици је Звезда славила са 1:0 захваљујући поготку Боре Костића, док је у другом мечу била боља од шпанског ривала резултатом 3:2. Голове су постизали Спасоје Самарџић, Јосип Скоблар и Раде Огњановић. Нашим навијачима је свакако најпознатија утакмица из сезоне 1996/97, која је одиграна 31. октобра 1996. на Маракани, и која је завршена резултатом 1:1. То је била једна од ретких утакмица у којој је неко тако надиграо моћне легенде Барселоне, попут Лорана Блана, Пепа Гвардиоле, Роналда, Христа Стоичкова, Луиса Енрикеа и других…

Тренер Барселоне је Ханси Флик, Немац који инсистира на нападачкој игри и високом пресингу. Играју строго формацију 4-3-3 са два офанзивна везна играча у средњем блоку. Тренутно се налазе на водећој позицији у „Ла лиги“ са максималним учинком, четири победе из исто толико утакмица.

Стартну поставу чине: Тер Штеген- Кунде, Араухо, Кристенсен, Балде- Де Јонг, Педри, Олмо- Јамал, Рафиња, Левандовски. Нема сумње да највећа опасност прети од Левандовског који је и даље један од најбољих шпицева на свету, али и од Јамала који важи за најталентовнаијег играча на свету, што је и потврдио партијама на Европском првенству у дресу Шпаније. Прва опција са клупе биће Торес, затим млади Лопез, Торе…

The post Упознајте Звездиног ривала – Барселона appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment