Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Моћ Маракане – Реал Мадрид 1975

Црвена звезда је у гротлу Маракане елиминисала чувени Реал Мадрид у сезони 1974/75 после бољег извођења једанаестераца у оквиру Купа победника купова.

Клуб из срца Мадрида је увек важио за страх и трепет, али је тада чета Миљенка Михића показала да је ипак Црвена звезда бедем од којег се одбијају највећи таласи. ”Краљевски” клуб је победио на свом терену са 2:0 головима Сантиљане и Нецера у првом мечу, те су сви тада очекивали да ће црвено-бели веома тешко проћи у полуфинале КПК-а.

Реал је са клупе предводио Миљан Миљанић, легендарни тренер, али те вечери у реваншу у Београду клуб из Шпаније је водио његов помоћник Срећко Радишић.

Један од многобројих преокрета у клупској историји се одиграо тог 19. марта 1975. године. Фудбалери Црвене звезде, предвођени капитеном Драганом Џајићем су кренули у праву рововску битку у препознатљивим црвено-белим бојама. На трибинама Маракане се налазило 100 хиљада навијача, који су чврто веровали у свој клуб бранећи част своје куће.

Публика је падала у делиријум при сваком контакту са лоптом од стране треће Звездине звезде. Просто, Драган Џајић је мајсториским дриблинзима у потпуности надмудрио десног бека Реал Мадрида – Камача. Управо је по том дуелу и остала упамћена ова утакмица.

Перфектно издање Џајић је заокружио голом у 36. минуту, када је погодио мрежу Мадриђана главом, што је било реткост за левоногог дриблера и најбоље лево крило. Већ у другом полувремену Звезда је изједначила резултат из прве утакмице. Казнени ударац је извео наш голман Огњен Петровић, па је тако популарни ”Оља” савладао свог колегу на другој страни Мигела Анхела.

Када је судија свирао крај резултат на семафору је стајао 2:2, а следили су пенали. Једанаестерци су текли глатко са обе стране, играчи су прилазили и погађали без проблема, све до резултата 5:5. Међутим, бек Црвене звезде – Братислав Ђорђевић је промашио у шестој серији, али је са друге стране такође непрецизан био Бенито. Следећи шутер Слободан Јанковић је био неумољив са 11 метара, да би Огњен Петровић потом зауставио ударац Карлоса Сантиљане за велику победу од 6:5 у пеналима, а потом велико славље на зидинама београдске Маракане.

The post Моћ Маракане – Реал Мадрид 1975 appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment