Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаМлађе категоријеНајновије

Клипа: Остварили смо велики успех

Другу годину за редом јуниори Црвене звезде Телеком играли су у финалу завршног турнира Евролиге. Изабраници Слободана Клипе нису успели да одбране титулу освојену у Милану прошле године, али су на најпрестижнијем турниру у Европи за играче до 18 година поново имали и те како запажену улогу.

Црвена звезда је још једном доказала да има изванредну организацију и да спада у сам европски врх у раду са млађим категоријама. У финалу смо поражени на једну лопту, али за противника смо имали мадридски Реал који по целом свету скаутира и регрутује талентовану децу, а још смо играли и на њиховом терену. Остварили смо велики успех, приказали смо се у лепом светлу, а цела Европа је могла да види каквим потенцијалима располаже Звезда што ме посебно чини задовољним – почео је причу тренер Звездиних јуниора Слободан Клипа и додао:

Систем који смо успоставили у раду са млађим категоријама је јако добар. Поседујемо изванредне услове за тренинг, свим овим дечацима је школа усклађена са тренинзима, имају обезбеђен смештај, храну и медицински надзор. То је модел који су и неки други преузели од нас.

С обзиром да му је Фајнал-ејт у Мадриду био шесто учешће на завршном турниру Евролиге, Клипа је подвукао неке паралеле:

Карактеристика је да се све више улаже у рад са младима. Наш проблем састоји се у томе што велики број талентованих дечака одлази из Србије. У неким земљама је другачија ситуација па шпански и италијански тимови у јуниорском узрасту имају пет до седам странаца у екипи. Оно што је очигледно то је да имају оргомну стимулацију од својих савеза за рад са младима, док је код нас то сведено на ентузијазам појединаца. Оно што би требало Савез да омогући је да јуниорске екипе као Б тимови играју сениорску кошарку чиме би ови талентовани момци имали прилике да играју са физички јачим играчима од себе и да им се на тај начин омогући напредак, а што се увелико примењује у Шпанији. То је тренд који бисмо морали да испратимо.

Стратег црвено-белих јуниора сумирао је потом учинак екипе:

Играли смо веома добро против Уникахе, стекли смо 30 поена предности али смо испустили ритам јер сам желео да одморим носиоце игре, а играчи са клупе нису добро реаговали. Пад у игри који нам се догодио неће смети да нам се понавља, али и поред тога смо заслужено победили. У дуелу са Спарсима смо знали да ће та утакмица одлучивати о првом месту у групи и одиграли смо је на изванредан начин. Доказ томе је да смо остварили тријумф са чак 48 поена разлике. Пред последњи меч у групи са Жалгирисом већ смо мислима били у финалу, нисмо били ни комплетни јер је Алекса Раданов изостао пошто је у другом мечу добио незгодан ударац у мишић. Желели смо победу и у том мечу, али Жалгирис има одличан тим, неколико веома талентованих играча на светском нивоу – кратко је застао Клипа и потом додао:

Финални меч смо изгубили на једну лопту. Велики проблем је био што нисмо били у ситуацији да екипа буде дуже на окупу. Али, мислим да смо на прави начин репрезентовали нашу кошарку.

У прилог ових Клипиних речи говори и податак да су на адресу црвено-белих стизале похвале са свих страна:

Добијали смо заиста много комплимената што је велика сатисфакција. Играли смо доста добро, а имамо и веома талентовану и обучену децу. Поново смо били један од главних протагониста на најпрестижнијем турниру за играче до 18 година у Европи и то је доказ да смо на добром путу и да само треба да наставимо још више да радимо – закључио је Клипа.

Повезане вести

Leave a Comment