Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Славље црвено-белих у 76. вечитом дербију 1985. године

Фудбалери Црвене звезде су 19. маја 1985. године славили против Партизана у 76. вечитом дербију резултатом 2:0 у 29. колу шампионата Југославије. Звезда је повела аутоголом Каличанина у 43. минуту, а коначан резултат поставио је Милко Ђуровски у 70. минуту.

Црвено-бели су у другом делу првенства 1984/85 под вођством Гојка Зеца заиграли феноменално, после очајне јесење полусезоне. На Маракани се окупило чак 70.000 гледалаца по лепом и сунчаном времену, па су постојали сви услови за одличну игру.

Домаћи тим је имао велику шансу у шестом минуту после акције у којој су учествовали Милко и Бошко Ђуровски, али је после ударца Сулејмана Халиловића лопта отишла у корнер. Ређали су се опасни напади Звезде, а гости су узвратили у 14. минуту, када је Ројевић упутио једну дубинску лопту према Драгану Манцеу, али је голгетер црно-белих лоше захватио лопту. Нешто касније Манце је изузетно снажно шутирао са дистанце, али је Живан Љуковчан био на правом месту и лако укротио лопту. Манце је након тога са још веће удаљености покушао да савлада Звездиног чувара мреже, који је парадом закачио лопту и избио је у корнер.

318238e2af5f

У 32. минуту Бошко Ђуровски је упутио диван дубински пас према Митру Мркели, који је школски примио лопту на груди и снажно шутирао из волеја, али је Фахрудин Омеровић чудесно интервенисао и крајњим напором избацио лопту у корнер.

Црвена звезда је у 43. минуту стигла до вођства од 1:0. Јовица Николић је одиграо дупли пас са брзоногим Халиловићем, који је дошао у зону шута, а лопту је неспретно захватио Драги Каличанин и преварио свог голмана.

Већ у 47. минуту гостујући састав је могао до изједначења. Небојша Вучићевић је по левој страни упутио одличан центаршут, Милош Ђелмаш је био на правом месту, шутирао је главом, али није био довољно прецизан. Узвратили су црвено-бели после карамбола у казненом простору Партизана, покушали су Николић и Мркела, али се мрежа није затресла. Митар Мркела је имао један покушај главом са нешто веће удаљености, међутим био је за мало непрецизан. Затим је Звонко Варга опробао шут, али је лопта прохујала тик поред стативе Љуковчановог гола.

zzzzzzzzzzzzzzzzFJJYh5n

Голмани су били на високом нивоу у изузетно садржајној и занимљивој утакмици, а другом голу Звезде претходио је и један добар покушај Бошка Ђуровског са око 20 метара. У 70. минуту домаћи тим је повео са 2:0. Мркела је повукао контру по левој страни, али када се чинило да ће атак екипе Гојка Зеца пропасти, Бошко Ђуровски је одложио лопту до Халиловића, који је упослио Јовицу Николића на десној страни, а он је упутио одличан центаршут, који је спремно дочекао Милко Ђуровски и проследио лопту у мрежу.

Покушавали су гости до краја да смање резултат, али је Жуковчан маестрално интервенисао зауставивши лопту на гол линији, а затим и избио у корнер. Покушала је и Звезда контром преко Мркеле и Милка Ђуровског, затим је Јешић опробао ударац са дистанце, узвратио је Халиловић главом, а Омеровић је био на месту.

Црвено-бели су забележили 34. победу у вечитим дербијима и престигли екипу Партизана преузевши трећу позицију на табели после 29. кола.

76. вечити дерби, 29. коло првенства Југославије 1984/85.

Црвена звезда – Партизан 2:0 (1:0)

Београд, 19. мај 1985. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 70.000. Судија: Кравић. Стрелци: Каличанин аутогол у 43. и М. Ђуровски у 70. минуту.

Црвена звезда: Љуковчан, Димитријевић, М. Јанковић, Ђ. Миловановић, Елснер, Крмпотић, Ј. Николић, Б. Ђуровски, М. Ђуровски (М. Кривокапић), Халиловић, Мркела (Шугар). Тренер: Гојко Зец.

Партизан: Омеровић, Радовић, Ројевић, Вермезовић, Каличанин, Радановић, Ђелмаш (Стевановић), Јешић, Манце, Варга, Вучићевић (Смајић). Тренер: Ненад Бјековић.

Звезда је сезону завршила на четвртом месту у првенству, док је у финалу купа била успешнија од загребачког Динама у двомечу и узела трофеј у сезони која је могла да буде потпуни промашај због врло лоше јесени. Од 16 победа у шампионату, екипа Гојка Зеца је 10 забележила у пролећном делу, што довољно говори о учинку у другом делу првенства.

Повезане вести

2 comments

Anonymous мај 20, 2015 at 13:45

biti najveci u zemlji od 25 miliona onoga vremena , mislim da sve govori

Reply
dusan мај 19, 2017 at 03:10

i biti drugi u ovoj imitaciji od svega isto govori mnogo

Reply

Leave a Comment